Dit is waar wij voor staan:
  • Heiloo moet voor zijn energie zorgen: tenminste net zoveel duurzame energie opwekken als verbruiken
  • De gemeentelijke organisatie geeft het goede voorbeeld: uiterlijk in 2025
  • Zonnepanelen op alle geschikte daken, op te overdekken parkeerplaatsen en beperkt op de grond
  • Windmolens ten oosten van het dorp
  • De nieuwe energie is van en voor ons allemaal
  • Bedrijven worden geholpen over te schakelen naar duurzame energie en circulaire bedrijfsvoering

De klimaatcrisis is de grootste opgave van onze tijd. Het tegengaan van de opwarming van de aarde vergt al onze daadkracht, creativiteit en wil tot samenwerking. Wachten kan niet meer: we moeten nú de handen uit de mouwen steken. Wij als gemeente zijn daarbij onmisbaar. Samen met onze  bewoners kunnen we verduurzaming echt in de praktijk brengen. We hebben bovendien een regierol. Gemeenten moeten concrete invulling geven aan de Regionale Energie Strategieën (RESsen). Ook zijn het gemeenten die ervoor moeten zorgen dat in 2050 alle huizen van het gas af zijn en zijn aangesloten op een alternatieve warmtebron. 

GroenLinks zorgt ervoor dat klimaat en duurzaamheid in Heiloo bovenaan de politieke agenda staan. Wij willen dat de energietransitie duurzaam en eerlijk verloopt, samen met onze bewoners wordt vormgegeven en uitgevoerd, dat projecten natuurpositief worden ontwikkeld en dat de transitie leidt tot een economie zonder verspilling. 

Duurzaam staat voor maximale investeringen in energiebesparing, schone energie en een klimaatpositieve gebouwde omgeving. Ook onze gemeente speelt hierin een belangrijke rol, bijvoorbeeld door de regierol in de lokale warmtetransitie.

Eerlijk betekent dat mensen met een kleine portemonnee kunnen meekomen in- en profiteren van de energietransitie. We bestrijden energiearmoede en zorgen dat de totale woonlasten van huishoudens met een lager inkomen niet stijgen.  Ook mag de energietransitie inkomensongelijkheid in geen geval vergroten: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Inwoners met weinig financiële middelen krijgen de kans om mee te doen in coöperatieve energieprojecten en te profiteren van de opbrengst. 

Samen betekent dat iedereen actief kan meepraten over de manier waarop de energietransitie vorm krijgt. De energietransitie kan alleen slagen als we bewoners serieus nemen in hun wensen en toekomstverwachtingen. We zetten in op burgerraden, organiseren wijkgesprekken, ondersteunen energiecoöperaties en zorgen ervoor dat niemand afhankelijk is van grote monopolistische bedrijven.

Natuurpositief betekent dat de energietransitie gepaard gaat met verdere ontwikkeling van onze natuur. Zo vragen we van projectontwikkelaars de natuur te versterken en biodiversiteit maximaal te stimuleren. 

Circulair betekent dat we ons sterk maken voor een economie die grondstoffen in de kringloop houdt. De gemeente zet in op korte ketens en hergebruik van grondstoffen, geeft in haar inkoopbeleid het goede voorbeeld en neemt maatregelen om de hoeveelheid restafval te verminderen.

Energietransitie helpt andere problemen oplossen

We benaderen klimaat en duurzaamheid vanuit een integrale visie. We zorgen ervoor dat de energietransitie andere problemen niet versterkt maar juist helpt oplossen. We grijpen de kansen van de energietransitie met beide handen aan. We leiden mensen met afstand tot de arbeidsmarkt op voor nieuwe ‘groene’ banen. We vragen inwoners hoe we de leefbaarheid van hun wijk kunnen verbeteren en kijken hoe de energietransitie hierin past. En we versterken de lokale democratie door inwoners actief te betrekken bij de uitvoering van de transitie.

De bewoners van Heiloo moeten veel meer invloed krijgen en betrokken worden in de manier waarop de energietransitie uitgevoerd wordt. Zodat ze er ook persoonlijk van mee profiteren. We organiseren dit als volgt.

  • Inwoners gaan via lokale burgerberaden (een groep door loting aangewezen mensen) een centrale rol spelen in de lokale energietransitie.
  • We grijpen de energietransitie aan om fors in het dorp te investeren. In ‘buurtgesprekken’ kunnen inwoners aangeven hoe we hun buurt kunnen verbeteren. Samen kijken we hoe de energietransitie hierin past.
  • We scholen mensen (om) tot bijvoorbeeld installateurs van warmtepompen en zonnepanelen, elektrotechnici of fijnslopers. 
  • We gaan nauw samenwerken met onze energiecoöperatie Heiloo Energie. Iedere inwoner van Heiloo krijgt de kans om lid te worden. Ook voor andere duurzaamheidsinitiatieven staat de deur open.

Heiloo wordt zelfvoorzienend

Heiloo moet kunnen voorzien in zijn eigen energiebehoefte met behulp van zonne- en windenergie: tenminste net zoveel duurzame energie opwekken als verbruiken. Zo snel mogelijk, uiterlijk 2030.

Dus volop energie besparen en tegelijk zo slim mogelijk zonnepanelen en windmolens plaatsen.

  • Iedereen kan gebruikmaken van de energiecoaches van Heiloo Energie. Zij geven gratis advies en verschaffen kleine energiebesparende hulpmiddelen (tochtstrips, ledlampen, radiatorfolie etc.).
  • We zorgen dat er uitgebreide voorlichting beschikbaar is voor iedereen die zijn huis wil isoleren. We stimuleren een goed en betrouwbaar aanbod uit de markt.
  • We faciliteren buurtinitiatieven die met een collectieve voorziening van het aardgas af willen en zoeken mee naar de beste oplossing.
  • Wie geen geld op de bank heeft moet ook zijn huis kunnen aanpakken. Daarvoor heeft de gemeente de duurzaamheidslening: de rente en aflossing per maand zijn lager dan het bedrag dat je bespaart op je energierekening.
  • We werken samen met de Heiloose makelaars om te stimuleren dat mensen die een huis kopen dat meteen zoveel mogelijk energieneutraal laten maken.
  • Nieuwbouwwoningen in Heiloo moeten in principe energieleverend worden. Daarmee gaan we verder dan de wettelijke eisen.
  • Mensen zonder eigen dak of grond krijgen de mogelijkheid om in hun directe omgeving te investeren in duurzame energie. De gemeente ondersteunt bewonersinitiatieven samen met Heiloo Energie, stelt ze daken, geluidsschermen en grond beschikbaar en helpt postcoderoosprojecten te realiseren. Hierbij kunnen mensen uit dezelfde wijk samen financieel deelnemen in een installatie voor duurzame energieproductie.
  • We verlenen alleen medewerking aan zonne- en windprojecten die aan onze groene en sociale voorwaarden voldoen. Zo zorgen we dat de gemeenschap financieel meeprofiteert, dat de omliggende natuur wordt verbeterd en dat zowel bewoners als het landschap zoveel mogelijk worden ontzien.
  • We voeren de afspraken uit de Regionale Energie Strategie uit en we doen meer. Om natuur en landschap zoveel mogelijk te sparen, stimuleren wij dat op elk geschikt dak zonnepanelen komen en dat parkeerterreinen overkapt worden met zonnepanelen. Daarnaast experimenteren we met innovatieve manieren om zonne-energie op te wekken: zonnepanelen op carports, gevels, bushokjes, hekwerken, geluidswanden, etc.
  • Ruimte voor windmolens zien wij vooral aan de oostkant van Heiloo.

Verduurzaming van bedrijven

Bedrijven kunnen op termijn alleen overleven als ze verduurzamen: werken op duurzame energie (na zoveel mogelijk besparing) en op een circulaire manier. Daar kunnen ze dus beter zo snel mogelijk mee beginnen. De gemeente wil daarbij helpen en tegelijk toezicht houden op de uitvoering.

  • Met ‘wortel en stok’ zorgen we dat bedrijven meedoen in de energietransitie. We zijn streng als het gaat om naleving van de klimaat- en milieuregels. Tegelijkertijd helpen we bedrijven actief om besparende maatregelen door te voeren: stimulerend toezicht.
  • Heiloo is aanjager van duurzame startups en sociaal ondernemers die werken aan innovatieve, creatieve oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken.
  • Met winkeliersverenigingen en de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland maken we duidelijke afspraken over afvalscheiding, duurzame logistiek en maatregelen om energieverspilling (terrasverwarming, open winkelpuien) tegen te gaan.
  • We gaan veel minder afval weggooien, bijvoorbeeld door uitbreiding van ‘diftar’ (differentiële tarieven): huishoudens die minder restafval aanbieden, betalen een lagere afvalstoffenheffing. Ook maken we het makkelijker om afval gescheiden in te leveren dan om restafval in te leveren  (omgekeerd inzamelen).
  • We bouwen circulair. Circulariteit – waarbij kringlopen zich sluiten en afval een grondstof is – wordt een vast criterium bij gronduitgifte, aanbestedingen en vergunningen. Binnen de toekomstige Omgevingswet stellen we scherpere eisen aan de milieuprestaties (MPG) van nieuwbouw.
  • We maken duidelijke prestatieafspraken met woningcorporaties: onder andere over minimale energielabels, het percentage energieneutrale woningen en woningen met zonnepanelen.

Gemeente geeft het goede voorbeeld

  • Als gemeente hebben we een voorbeeldfunctie. We gaan daarom voor maximale CO2-reductie binnen onze eigen organisatie. We gebruiken groene stroom en leggen zonnepanelen op al onze daken en op maatschappelijk vastgoed (scholen, sportvoorzieningen etc.). Ook zetten we ons actief in voor verduurzaming in de keten (leveranciers,  onderaannemers etc.). Om ervoor te zorgen dat deze beloften niet vrijblijvend zijn, laten we ons certificeren.
  • De gemeente koopt circulair in. Circulariteit wordt bij alle aanbestedingen een criterium.