Dit is waar wij voor staan:
  • Bescherming van kwetsbare inheemse plant- en diersoorten
  • Robuuste ecologische zones
  • Avontuurlijker en aantrekkelijker openbaar groen
  • Ruimte voor water
  • Hulp aan agrarisch ondernemers om te innoveren
  • Groene schoolpleinen en natuurspeelplaatsen
  • Minder hinder van vliegtuigen

Natuur

  • Heiloo draagt bij aan het Natuurnetwerk Nederland. Er komt een blauwdruk voor robuuste ecologische zones die van Oost naar West en van Noord naar Zuid door Heiloo en omringende gemeenten lopen: van de kust naar het Alkmaardermeer en door de duinrand. Zo krijgen dieren de kans zich vrijelijk door het gebied te bewegen. In een natuurwaardenkaart inventariseert de gemeente welke planten en dieren zich waar concentreren en monitort de ontwikkelingen.
  • Heiloo kan trots zijn op zijn vele bomen. Zij zijn mooi en rustgevend, houden de lucht schoon en zorgen voor schaduw en afkoeling als het heet is. In Heiloo groeien ongeveer 15.000 bomen langs straten en lanen, in de parkbossen en plantsoenen staan er nog veel meer. Markante bomen horen bij Heiloo. GroenLinks wil deze bomen beschermen; ze worden pas gekapt als het echt niet anders kan. GroenLinks vindt het daarnaast belangrijk dat ook in nieuwbouwwijken bomen worden geplant.
  • Bermen en wijkgroen in de gemeente worden ecologisch beheerd, zodat zij kunnen helpen de biodiversiteit te herstellen. Er wordt veel meer gebruikgemaakt van inheemse soorten en de diversiteit wordt vergroot. Ook aan de dieren wordt gedacht: takkenrillen voor egels, uittredemogelijkheid voor padden en salamanders bij rioolputten, nectarrijke zones voor insecten en vogels. Heiloo werkt uitsluitend met bedrijven die gecertificeerd zijn volgens Kleurkeur van de Vlinderstichting. Er komt een geoormerkt budget voor dit ecologisch beheer, en jaarlijks wordt verslag uitgebracht over wat er met het geld is gebeurd.
  • Het oppervlaktewater in Heiloo moet schoner. GroenLinks wil dat de gemeente zich inzet om de Kaderrichtlijn Water op tijd te halen: uiterlijk in 2027 moet al het water in Europa voldoende schoon en gezond zijn, dus ook in Heiloo.
  • Het Beestenboetje blijft, de openingstijden worden verruimd en de plek krijgt een functie in natuur- en milieueducatie.

Landbouw

  • Heiloo is blij met zijn beeldbepalende agrarische bedrijven: koeien en schapen in de wei, kleurrijke bollenvelden in het voorjaar. GroenLinks wil dat de gemeente agrarisch ondernemers helpt om te innoveren en om te schakelen naar een natuurinclusieve, milieuvriendelijke en ‘klimaatslimme’ bedrijfsvoering. Nu is daarvoor hét moment, dankzij de miljarden die de Rijksoverheid beschikbaar stelt voor stikstofbeleid en klimaatadaptatie. De gemeente ondersteunt ondernemers die kansen willen grijpen. De gemeente geeft boeren en tuinders de ruimte om te ondernemen. Zij stelt zich welwillend op tegenover verbredingsinitiatieven in bijvoorbeeld zorg, toerisme of boerderijverkoop. Tegelijkertijd stelt de gemeente duidelijke doelen en grenzen: de land- en tuinbouw kunnen niet langer roofbouw plegen op de natuur; zij moéten vergroenen.  Voor wie daar niet in mee wil of kan, geldt een redelijke uitkoopregeling.

Landschap

  • Het landschap is voortdurend in beweging, ook in Heiloo. GroenLinks wil de crises in biodiversiteit, klimaat én stikstof te lijf gaan door een aantrekkelijk en ‘intelligent’ landschap te creëren. Zo’n landschap combineert verschillende functies: ruimte voor biodiversiteit om zich te herstellen, buffers voor overtollig regenwater die kunnen helpen bij droogtebestrijding, natuurinclusieve landbouw en recreatie.
  • Elementen die de afgelopen decennia door agrarische schaalvergroting en intensivering verdwenen zijn keren terug in het landschap. Denk aan bloemrijke akkerranden, houtwallen, bomen, bosschages en meertjes.
  • Bij het opwekken van duurzame energie door zonnepanelen en windmolens maakt GroenLinks een zorgvuldige afweging tussen het belang van schone energie enerzijds, en de belangen van natuur en een aantrekkelijk landschap anderzijds. Zo komen er geen windmolens in een vogeltrekgebied.
  • Het fraaie cultuurlandschap in Heiloo moet beleefbaar blijven voor zo veel mogelijk mensen. Hierbij houdt GroenLinks rekening met drukke routes, zoals wandel- en fietspaden, spoorlijnen en snelwegen. Juist vanaf hier moet het uitzicht beschermd en waar mogelijk verbeterd worden.

Leefomgeving

  • Heiloo behoort tot de groenste gemeenten van Nederland, met relatief veel openbaar groen per inwoner. Dat willen we zo houden. Het maakt ons dorp een gezonde en fijne plek om te wonen en op te groeien. GroenLinks vindt dat Heiloo op zijn minst bij de vijftig groenste gemeenten van Nederland gaat horen en niet verder wegzakt (nu 51; vgl https://www.groenmonitor.nl/).
  • De bezuinigingen op het beheer van openbaar groen worden teruggedraaid. Met name in Heiloo-Oost hebben deze bezuinigingen voor kaalslag gezorgd. GroenLinks wil geen monotone grasvelden en sombere vijvers, maar ecologisch beheerde bermen en plantsoenen vol bloemen, vlinders en bijen, die aantrekkelijk zijn voor mens én dier.
  • Groepen Heiloose buurtbewoners kunnen samen delen van het openbaar groen adopteren, en onderhouden onder begeleiding van de gemeentelijke ecoloog. Dit maakt het dorp aantrekkelijker, is goed voor de biodiversiteit, stimuleert sociale samenhang en bespaart de gemeente geld.
  • GroenLinks bestrijdt buitensporige verharding en vertegeling van tuinen. Al die stenen zorgen ervoor dat regenwater niet weg kan lopen en houden hitte vast. Natuurlijke grond hebben we hard nodig om ons te wapenen tegen klimaatverandering. GroenLinks zet in op preventie, door voorlichting, voorbeeldtuinen, ondersteuning van buurtinitiatieven en oplossingen voor onderhoudsvriendelijke onverharde erven. We proberen het waterschap zover te krijgen dat eigenaren van ‘zachte’ tuinen korting krijgen op de waterschapslasten.
  • GroenLinks wil dat de gemeente initiatieven op het gebied van groene speelpleinen, natuurspeelplaatsen en buurttuinen stimuleert en ondersteunt, bijvoorbeeld in samenwerking met het IVN (Instituut voor Natuureducatie) dat hier veel ervaring mee heeft. (Zie https://www.ivn.nl/gezondeschoolpleinen.
  • De geluidssanering langs de spoorlijn wordt eindelijk aangepakt. De geplande schermen staan er binnen twee jaar en de gemeente voldoet overal aan het wettelijk toegestane geluidsniveau aan de gevel.
  • GroenLinks Heiloo trekt samen met geestverwanten in de regio op om de groei van de geluidsoverlast en milieuvervuiling veroorzaakt door Schiphol een halt toe te roepen. Wat ons betreft is de huidige overlast niet acceptabel en moet die teruggedrongen worden.
  • Op een strategische positie in Heiloo komt een meetpunt voor luchtvervuiling, onderdeel van het luchtmeetnet van het RIVM. Zo wordt permanent gecontroleerd of de lucht in Heiloo schoon genoeg is, en niet overmatig wordt vervuild door Tata Steel, Schiphol, de Afvalenergiecentrale in Alkmaar, de A9 etc.