Dit is waar wij voor staan:
  • Divers samengestelde wijken met 35 procent sociale-huurwoningen
  • Verdichten van bebouwing om het buitengebied te ontzien
  • De hoogte in mét behoud van het dorpse karakter: op sommige locaties verhoging van het maximale aantal bouwlagen naar 6
  • Experimenteren met alternatieve woonvormen en creatieve woonideeën

Heiloo biedt ook een thuis aan jongeren en starters

Iedereen moet wonen. Dat betekent dat er naast koopwoningen uit het hogere segment ook voldoende betaalbare woningen moeten worden gerealiseerd in Heiloo, zodat ook jongeren, starters en mensen met lagere inkomens de kans krijgen om in ons dorp te kunnen (blijven) wonen. Daarnaast moeten we ouderen aantrekkelijke opties bieden om kleiner te gaan wonen. Zo wordt de doorstroom bevorderd.

GroenLinks is wil zo veel mogelijk duurzame woonvoorzieningen creëren door bijvoorbeeld oude panden of kantoorpanden met een andere bestemming om te bouwen tot woningen. Helaas zijn er van dit soort locaties te weinig in Heiloo om het grote woningtekort op te lossen. Om die reden zal er daarom ook nieuwbouw moeten komen. Er zijn de afgelopen vier jaar in Heiloo andere prioriteiten gesteld dan het realiseren van betaalbare woningen. Het plan om de woningnood deels te verlichten door te bouwen naar behoefte is geëindigd in projecten als Zuiderloo, Zandzoom en Buitengoed, waar slechts grote dure nieuwbouwhuizen worden verkocht aan de hoogste bieders. Bouwen naar behoefte hoort niet bouwen voor beleggers te zijn. Eerlijk wonen is wonen voor iedereen en dat betekent dat er écht gebouwd wordt naar behoefte. Momenteel is er niet in de eerste plaats behoefte aan grote dure koopwoningen, maar aan betaalbare woonruimte voor jongeren, starters en ouderen. Waar nodig zorgen maatregelen als zelfbewoningsplicht of een antispeculatiebeding ervoor dat de woonprijzen acceptabel blijven.

 Alle nieuwbouw moet bestaan uit een vast percentage sociale huurwoningen en een vast percentage woningen in het middensegment (koop en huur), om ervoor te zorgen dat er voor iedereen voldoende woningen zijn. Doen we dit niet, dan wordt Heiloo exclusief voor hogere inkomensklassen, waardoor jongeren en starters vertrekken en de vergrijzing doorzet. Om voorzieningen in stand te houden, wil GroenLinks diversiteit in het dorp creëren en behouden. Daarom zijn wij voor gemixte wijken die bij nieuwbouw voor 35% uit sociale huurwoningen bestaat. Op deze manier kunnen projectontwikkelaars het realiseren van betaalbare woningen niet vooruitschuiven naar een volgend project en hebben woningcorporaties een eerlijke kans tot het realiseren van betaalbare woningen.

Buitengebied sparen

Ruimte is schaars, en er moeten keuzes gemaakt worden. Dat er woningen bij moeten komen is duidelijk, maar GroenLinks wil hierbij het groen en het landelijk gebied zo veel mogelijk sparen. Het alternatief: verdichten. Dat houdt in: hoogbouw, splitsen en alternatieve woonvormen. Dit betekent niet dat er in Heiloo torenhoge flatgebouwen moeten komen, maar GroenLinks is wel voor het loslaten van het huidige maximumaantal van vier bouwlagen waar het kan. Dit maximum zou moeten worden verhoogd naar zes bouwlagen. Uiteraard moet hierbij wel het dorpse karakter behouden worden en mag dit alternatief alleen worden gebruikt waar het past, en zolang de omgeving geen extreme hinder ondervindt door  schaduwvorming of inkijk. Enkele voorbeelden van locaties waarbij er eventueel nog een extra bouwlaag bij had gekund, zijn wooncomplex Het Alternatief, de appartementen boven AH Ypestein en de buitenrand van Zuiderloo.

De huidige hoge parkeernormen ( vaak 1,5 auto per woning) zijn niet meer van deze tijd en moeten worden herzien. Het gemiddeld autobezit per huishouden in Heiloo is 1,03 (2019) en bij sociale huurwoningen is het autobezit gemiddeld slechts 0,7 auto per huis. Met goede OV-verbindingen kan het autobezit nog verder omlaag. De te hoge parkeernormen staan woonverdichting in de weg.

Het afgeven van splitsingsvergunningen door de gemeente moet worden vergemakkelijkt, waardoor minder leegstand kan worden bevorderd en goed gebruik kan worden gemaakt van al bestaande (woon)ruimte. Ook hier moeten de huidige parkeernormen geen belemmering vormen voor het verlenen van een vergunning. Bewoners moeten vrij zijn om te komen met ideeën over alternatieve woonvormen en worden gestimuleerd in plaats van verhinderd om deze plannen uit te voeren.

Experimenteren met creatieve woonideeën

Om het woningtekort te verlichten wil GroenLinks experimenteren met alternatieve woonvormen door middel van modulair bouwen, containerwoningen of tiny houses. Voorwaarde is wel dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de ruimte en er niet alsnog meer ruimte verloren gaat dan bij het realiseren van reguliere woningen.    

Ontzie mensen die het financieel moeilijk hebben

Gemeentelijke heffingen moeten in verhouding staan met de inkomens, zodat mensen die er financieel slecht voorstaan worden ontzien.

Met duurzaamheidsbeleid kan de gemeente de kosten van mensen met een huurwoning aanzienlijk verlagen. GroenLinks wil dat zowel woningcorporaties als particuliere verhuurders worden verplicht om al hun woningen binnen een redelijke termijn te verduurzamen. Momenteel ligt de focus vaak op het feit dat woningen van het gas af moeten, maar er valt veel meer winst te behalen op andere gebieden zoals bijvoorbeeld isolatie. Door slechts kleine aanpassingen te verrichten en de slechtste energielabels te verduurzamen, zullen energierekeningen betaalbaar blijven en hoeft niemand ’s winters in de kou te zitten.